Błąd P0422 - co może być jeśli wychodzi raz na tydzień
Witam wszystkich.
Co może być kiedy wywala mi błąd P0422 ( wskazanie na katalizator ), jeśli błąd pojawia się po około kilku dniach jazdy ? Wskazanie bardziej na katalizator czy sondę ? Pierwsza sonda przed katem jest wymieniona a druga jeszcze nie ( a przebieg około 170 tyś. ). Po podpięciu do kompa sonda nie wykazuje błędnej pracy. Czy możliwe jest, że katalizator wysiada mimo że praca silnika jest poprawna ( nie jest zamulony )? Dodatkowo dodam, że nie dawno zrobiłem z powietrzem wtórnym bo siadła pompa i zawór. Pozostał mi tylko ten błąd do zdiagnozowania, ale nie chcę niepotrzebnie wydawać kasy na sondę, jeśli to nie ona jest przyczyną błędu. prośba o pomoc w temacie. pzdr
a masz gaz? jak masz gaz to zacznij od regulacji ale generalnie (mowie z doświadczenia ) - 1 kumpel octavia 2.0 lpg 2gi kumpel seat ibiza też z lpg i obaj mają ten błąd
po regulacji gazu jest ok aż się nie zmieni pogoda (wiosna/jeśień lub odwrotnie)
i znów ten błąd
oni pokochali
lambda także może się kończyć nie iwem czy są takie same ale jak tak to możesz je np zamienić miejscami zobaczysz czy błąd się zmieni
Octavka jest bez gazu. Poprzedni właściciel jeździł dość długo z niesprawnym układem powietrza wtórnego, co miało wpływ negatywny na pewno na katalizator jak i sondy. Tak właśnie myślałem, żeby podmienić lambdy to może pokaże coś odmiennego.
Dzięki za odpowiedź. Zależy mi żeby ten błąd wyeliminować bo właśnie myślałem o gazie. Pytanie czy po instalce nie wróci, albo pojawią się inne.
Z innej strony ciekawe czy po wycięciu katalizatora można jakoś obejść wywalanie błedu obniżając np. drugą lambdę ?
Faktycznie, jest takie urządzonko dość często stosowane kiedyś w instalkach gazu. Jeśli chodzi o podmianę sondy u mnie, to niestety nie bardzo jest to możliwe, ponieważ przewody są innej długości i wtyczki nie pasują ( przynajmniej w mojej tak jest ). No cóż nie pozostaje nic innego jak metodą prób i błędów wymienić najpierw sondę a potem katalizator.
Dzięki i prośba o dopiskę jeśli macie jakieś koncepcje. pzdr
skoro i tak chcesz montować gaz to nie wiem czy jest sens
mając lpg i tak i tak będzie ci te błędy wywalać chyba że zamontujesz właśnie ten emulator (albo gazownik przy instalacji)
a katalizator... puki go nie muli ja bym olał chyba ze masz zbędną gotówkę :P
ale wiadomo to tylko moje zdanie
lepiej dołóż to do instalki lpg - na tym akurat nie warto oszczędzać !
emulator to sobie mozecie załozyc do poloneza jak jest gaz dobrze załozony to nie bedzie błedu z wydajnosci katalizatora . a problemem u kolegi jest najprawdopodobniej uszkodzona sonda za katalizatorem . przydało by sie zrobic logi dynamiczne i stayczne z bloku 2 31 32 34 to potwierdzi czy sonda jest uwalona .
Panowie, w fabii żona ma błąd :16804 System katalizatora poniżej progu wydajności
gdzie poszukiwać winnego? przebieg 100 tyś km. To będzie już katalizator?
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
no najlepiej by było szkoda wymieniac sondę "na wszelki"
ale prawdopodobienstwo jest spore - katalizator przy 100k w sprawnym aucie raczej nie ma prawa się zatkać
Panowie, jak to ustrojstwo uruchomić na Windows 7 (Vag-com) ? :/
mam już emulator COM1 dla kabelka, ale Vag-Com się nie uruchamia w ogóle. nawet błędu nie wywala ...
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Re: Błąd P0422 - co może być jeśli wychodzi raz na tydzień
Zamieszczone przez QbaWolf
Witam wszystkich.
Co może być kiedy wywala mi błąd P0422 ( wskazanie na katalizator ), jeśli błąd pojawia się po około kilku dniach jazdy ? Wskazanie bardziej na katalizator czy sondę ? Pierwsza sonda przed katem jest wymieniona a druga jeszcze nie ( a przebieg około 170 tyś. ). Po podpięciu do kompa sonda nie wykazuje błędnej pracy. Czy możliwe jest, że katalizator wysiada mimo że praca silnika jest poprawna ( nie jest zamulony )? Dodatkowo dodam, że nie dawno zrobiłem z powietrzem wtórnym bo siadła pompa i zawór. Pozostał mi tylko ten błąd do zdiagnozowania, ale nie chcę niepotrzebnie wydawać kasy na sondę, jeśli to nie ona jest przyczyną błędu. prośba o pomoc w temacie. pzdr
Przegonić maszynę na wysokich obrotach przez ok 10 minut. Np na 3. Biegu ponad 5000 obr.
Sprawdź przed tym poziom oleju i ognia. Stara metoda na czyszczenie układu wydechowego.
Panowie, jak to ustrojstwo uruchomić na Windows 7 (Vag-com) ? :/
mam już emulator COM1 dla kabelka, ale Vag-Com się nie uruchamia w ogóle. nawet błędu nie wywala ...
Nie wiem czy vag com nie jest pod systemy 32bit-owe
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
Komentarz